Jag var inne på fejjan. Inget konstigt med det, men jag såg en annons från Brandos. De hävdade att de har ”det största sortimentet med sneakers i Sverige”.
För det första så vart jag lite besvärad av att de säger ”sortiment med sneakers”. Jag skulle vilja säga att det heter ”sortiment av sneakers”. Men – jag är inte den som ska avgöra det antar jag – den som ska kasta första stenen osv.
Men – jag anser mig ju lite av expert på området när det kommer till sneakers. Så jag blev lite nyfiken och klickade på länken. Herrejösses… Brandos – Ni kan inte kalla vad skit som helst för sneakers, och sen lägga en massa pengar på att övertyga svenskarna om att allt skit ni har faktiskt är sneakers. Vi pratar om ett svensk folk som röstat in SD i rikstagen och låter kvällstidningarna överleva. Med andra ord, det finns bra människor där ute, men tillräckligt många förlorade själar för att ge Gekås i Ullared en omsättning som ni på Brandos bara kan drömma om. Och det ni gör här är att lura de stackarna i tron om att de faktiskt har köpt ett par sneakers när de köper Ed Hardy – Highrise eller något annat av det där skräpet.
Och till de av er leverantörer som vi delar med Brandos. Jag tänkte bryta ner lite siffror för er, eftersom ni verkar känna att det är bra för er att synas bredvid Cat, Ed Hardy, Playboy, Blend, Keen, Schetchers och alla andra horribla varumärken på hyllorna.
Brandos grundades 2006. Enligt deras hemsida så har de sålt 400000 par skor sedan dess. De omsatte 8 miljoner år 2008, 33 milj 2009 och 78 milj 2010. För skojs skull kan vi säga att de omsatte samma 2006 som 8 och 9 –dvs 16 milj tot. Då har de omsatt 135 milj+moms. Runda slängar = 169 milj ink moms. Då har vi alltså ett snittpris på 422 kr. Varför envisas då Adidas, Nike, New Balance m fl. med att lägga in skor för 1500 kr? Den enda anledningen till varför man vill ha dessa skor från Brandos sida måste ju vara att ge trovärdighet till allt annat skit man vill sälja på Sven Gurka. Och ni låter dom hållas, för att de har pengar över – trots att man har gått med förlust sen dag 1.
Jag försöker leta i minnet över någon fysisk motsvarighet till detta. Det enda jag kan komma på är Fila vs Galne Gunnar på 90-talet. Fila har inte repat sig sen dess.
Vi får hoppas att alla de vettiga människor där ute, som faktiskt ser skillnad på sneakers och skitskor, vet vart de skall vända sig när de verkligen behöver nya sneakers. För det finns ingen butik i Skandinavien som har ett sneakersortiment som är bättre än vårat. Och inte större heller – om man inte räknar låtsasskitskor som sneakers.
Sorry om det blev lite långt. Jag blev lite upprörd…